5 verborgen gevaren op herfstwandeling

03/11/'24 - Silke De Sager

De herfst is heerlijk om samen met je hond het bos in te trekken. Maar pas op, niet alles wat je hond onderweg tegenkomt is veilig! In de natuur liggen een paar stiekeme herfstgevaren op de loer die we liever vermijden. 

1. Eikels
Eikels zijn dé herfstklassieker waar veel honden nieuwsgierig aan gaan snuffelen. Helaas bevatten eikels tannines, stoffen die bij honden buikpijn, diarree en maagklachten kunnen veroorzaken. Dus als je hond met een eikeltje in z’n bek loopt, probeer hem dan snel af te leiden met een speeltje of wat lekkers!

2. Wilde Kastanjes
Ze zien er grappig uit en rollen ook nog eens leuk, dus het is geen verrassing dat honden graag spelen met wilde kastanjes. Maar wilde kastanjes bevatten aesculine, een giftige stof voor honden die kan zorgen voor maagpijn, braken en diarree. In ernstige gevallen zelfs zenuwproblemen. 

3. Paddenstoelen
Paddenstoelen geven de herfst die sprookjesachtige sfeer, maar veel soorten zijn giftig, en het vervelende is dat sommige paddenstoelen erg op elkaar lijken, dus het is moeilijk om te zien of eentje veilig is of niet. De giftige stoffen in paddenstoelen kunnen variëren, maar sommige bevatten muscarine of amanitine, die serieuze schade aan de lever of nieren kunnen veroorzaken. De effecten variëren van kwijlen en braken tot serieuze gezondheidsproblemen. Dus probeer een omweg te maken als je hond te nieuwsgierig wordt rond paddenstoelen!

4. Taxus
Taxusbomen zijn vaak groen en verleidelijk om aan te knabbelen, maar deze boom is echt een no-go voor honden! De hele taxusplant, inclusief de naalden en het rode besje, bevat taxine, een zeer giftige stof. Inname kan leiden tot maagklachten, spiertrillingen en in ernstige gevallen zelfs tot hartproblemen. Gelukkig vinden de meeste honden taxus niet superlekker, maar het is altijd goed om op je hoede te zijn.

5. Herfsttijloos
Deze prachtige bloem lijkt op een krokus en staat vaak vrolijk te bloeien in de herfst, maar ook deze mooie bloem is giftig voor honden. De plant bevat colchicine, een stof die maag- darmproblemen en orgaanschade kan veroorzaken bij honden. Zelfs een klein stukje van deze plant kan al vervelende effecten hebben, dus houd je viervoeter er ver vandaan.

Wat te doen als je hond toch iets eet?
⚠️ Belangrijkste advies: schiet niet direct in paniek, een kleine hoeveelheid inname doet in de meeste gevallen niet veel kwaad. Neem wel altijd even contact op met je dierenarts voor medische advies.

Geniet vooral van prachtige boswandelingen tijdens deze bijzondere tijd van het jaar!