Help mijn puppy plast in huis!

23/03/'24 - Silke De Sager

Eén van de struikelblokken bij het in huis halen van een puppy is de zindelijkheid. Het gebeurt zelden dat een pup nooit een keertje in huis plast. En dat is helemaal oke! Zindelijkheid is een proces waar jullie samen doorheen moeten. Als bewuste eigenaar met een beetje geduld komt dit vast helemaal goed!

Honden en zeker puppies doen hun behoefte op plekken die voor hun veilig aanvoelen. Is je pup net bij je thuis, dan moet hij dit veiligheidsgevoel dus nog krijgen in zijn nieuwe omgeving. En de eerste plek waar je pup zich veilig voelt is in zijn leefruimte. Meestal is dit de woonkamer of keuken van het huis. Schrik dus niet als je pup hier zijn plasje doet. De volgende stap is het ontdekken van de tuin. Zorg dat je tuin goed omheind is, er geen gevaarlijke of scherpe spullen liggen voor je pup en ga steeds samen met je puppy mee naar buiten. Jij bent de vertrouwenspersoon van je pup. Hij zal zich dus gesteund voelen wanneer jij hem vergezelt in de tuin. Geef hem ook voldoende tijd om te tuin te verkennen en ermee vertrouwd te raken. Wanneer hij zover is om een plasje te doen beloon je je pup met woorden of een snoepje.
Het is niet abnormaal dat je juist de tuin in bent geweest en toch plast je pup direct daarna in huis. Dit wil zeggen dat je pup zich nog niet veilig genoeg voelt in de tuin. Blijf dus zeker steeds met je pup mee naar buiten gaan.
Wees pro actief! Wacht niet tot je pup aangeeft dat hij naar buiten moet. Op dat moment is het vaak al te laat. Creëer een vast patroon van eten en naar buiten gaan zodat ook jij beter kan inschatten wannneer het weer tijd is voor een plasje.
Met een beetje geduld en ondersteuning komt de zindelijkheid helemaal goed!