Hoe moet ik mijn hond wassen?

  Silke - 24/05/'23

Kan jouw harige vriend wel een opfrisbeurt gebruiken? Ik leg je stap voor stap uit hoe je het beste je hond wast, dus neem de shampoo bij de hand en hier gaan we!

Stap 1: Maak je klaar voor het avontuur! 🦆
Zorg dat je tip top voorbereidt bent en alle benodigdheden klaar hebt liggen. Denk aan: hondenshampoo, handdoeken, een borstel, haardroger, eventueel een antislipmat en een badeendje voor de gezelligheid ;)

Stap 2: Borstel je hond 
Geef je hond voor het wassen nog een goede borstelbeurt. Dit helpt om klitten en knopen te verwijderen zodat het wassen makkelijker wordt. 

Stap 3: Laat je hond wennen aan water. 🛁
Sommige honden kunnen bang zijn voor water of zijn nog nooit eerder gewassen. Laat je hond geleidelijk aan water wennen, door gebruik te maken van een zachte straal of een gevulde badkuip. Bied traktaties en positieve versterking aan om hen te helpen water te associëren met een positieve ervaring.

Stap 4: Splash! 💦
Het is tijd om nat te worden! Zorg ervoor dat je lauw water gebruikt en maak de vacht van je hond grondig nat. Let op dat je geen water rechtstreeks in hun oren, ogen of neus spuit.

Stap 5: Schuimfestijn 🧼
Breng hondenshampoo aan. Kies een hondenshampoo die geschikt is voor het vachttype en de huidconditie van je hond. Breng de shampoo aan en schuim het over het hele lichaam van je hond, waarbij je het gezichtsgebied vermijdt. Masseer de shampoo voorzichtig in de vacht, tot aan de huid, om vuil te verwijderen.

Als je hond specifieke huidaandoeningen heeft, raadpleeg dan een dierenarts voor geschikte shampoo-aanbevelingen.

Indien je in de mogelijkheid bent is het aangeraden om de shampoo niet rechtstreeks op je hond aan te brengen maar eerst te verdunnen met water en vervolgens met dit water je hond in te soppen (kan bv. in een afwastijl). Zo komt er geen al te sterk geconcentreerd product in directe aanraking met de huid van je hond.

Stap 6: Spoelen maar! 🚿
Spoel de vacht van je hond grondig af met lauw water totdat alle shampoo is verwijderd. Het achterlaten van shampoo resten op de huid kan irritatie of uitdroging veroorzaken. Zorg ervoor dat je alle gebieden spoelt, inclusief de buik, poten en staart.

Stap 7: Droog je hond
Gebruik een handdoek om de vacht van je hond voorzichtig droog te maken. Sommige honden tolereren een föhn op een lage warmtestand, maar zorg ervoor dat je deze op een veilige afstand houdt en vermijd het blazen van hete lucht rechtstreeks op hun huid. Als je een langharig ras hebt, moet je tijdens het drogen mogelijk een borstel gebruiken om klitten te voorkomen.

Stap 8: Tijd voor een beloning! 🍪
Als je harige vriend helemaal droog is, is het tijd voor een feestje! Geef ze wat lekkere hondensnoepjes en veel lovende woorden. Ze hebben fantastisch meegewerkt tijdens hun wasavontuur. Dat verdient wat lekkers!

Stap 9: Tijd voor een knuffel! 🤗
Nu je hond weer fris en schoon is, geniet van de warme en geurige knuffels. Hij ruikt weer  heerlijk en is helemaal klaar om de wereld te veroveren. 

Ben je nog op zoek naar een geschikte hondenshampoo? Neem dan een kijkje bij onze collectie "verzorging". Hier vind je verschillende soorten shampoos terug die je veilig kan gebruiken voor het wassen van je hond.

Veel wasplezier!