Is mijn hond of kat te dik?

 
 Hoe kan jij als baasje inschatten of jouw hond of kat een gezond gewicht heeft? Ik hoor de vraag bijna dagelijks in de kliniek: "Is hij goed zo?". Of; "Een border collie mag x kg wegen dan is het goed he?". Een gezond gewicht is meer dan enkel het cijfer op de weegschaal ⚖️. Net zoals bij ons is ook elk dier een individu met zijn of haar eigen lichaamsbouw. Niet elke hond is even groot of zit in dezelfde levensfase. Daarom is het belangrijk om naar je dier te kijken 👀. Dierenartsen passen hiervoor de BCS-score of de Body Condition Score toe:

Door te kijken naar je dier kan je al heel wat afleiden over zijn of haar gewicht. Pas deze BCS dus regelmatig even zelf thuis toe en hou het gewicht van je huisdier in de gaten.

Overgewicht is een aandoening die veel gevolgen kan hebben op de algemene mentale en fysieke gezondheid van je huisdier. De gevolgen zijn niet te onderschatten. Vandaar, de basis voor een gezond en gelukkig huisdier start dus bij een gezond gewicht.

Enkele tips voor een gezonde levensstijl

- Gepaste voeding 🥩: Kies voeding op maat en naar de noden van je huisdier. Hou hierbij rekening met onderliggende ziekten en de levensfase van je dier.

- Dagelijks aanbevolen portie
⚖️: kijk op je zak diervoeding en spreidt deze aanbevolen hoeveelheid voer over twee giften per dag.

-
Tussendoortjes 🍪: Geef hondensnacks en geen restjes van tafel.
kan je terugvinden in onze webshop. Voor elk extraatje dat je geeft moet je dit compenseren door een kleinere hoeveelheid brokken te geven.

-
Beweging 🎾: Denk hierbij aan apporteren (ja, ook voor katten!),
, hoge krabpalen, , verstoppertje, … Het zal jullie band alleen maar versterken!

-
Laat je dier werken voor zijn maaltijd 🧩: geef de voeding (en de tussendoortjes) in een
of slowfeeder. Het houdt ze langer bezig, ze krijgen beweging én moeten meer nadenken.

- Aandacht 🥰 :
Weet dat je je dier evenveel kan plezieren en belonen door ze aandacht te geven.

- Een vriendje 🐕🐩: Twee dieren samen zijn vaak actiever dan 1 dier alleen. Ze houden elkaar bezig en in beweging. Je bent echt niet verplicht een tweede huisdier te nemen. Laat je hond bv. samen uit met de buren.

Pas bovenstaande tips toe en controleer regelmatig het uiterlijk van je hond. Zou kun jij als baasje tijdig ingrijpen en je hond gezond én gelukkig houden!