Met je hond op vakantie.

Silke - 01/07/2021 

De zomervakantie staat voor de deur! Vele onder ons kiezen ervoor om dit jaar een vakantie te boeken dichter bij huis. Daardoor kunnen vaak ook onze honden mee gaan. We alles op een rijtje om zorgeloos met jouw viervoeter op vakantie te kunnen vertrekken!

Wat moet je in orde brengen?
De aanbevolen voorschriften en regels waaraan jouw hond moet voldoen hangen af van het land van jouw vakantiebestemming. 
Binnen Europa
Ga je binnen Europa op vakantie? Deze zaken moeten wettelijk in orde zijn:
- Europees paspoort
- vaccinatie hondsdolheid

Elke hond heeft in België een chipnummer en een Europees paspoort. Dit is het blauwe boekje waar alle gegevens van jou en jouw hond in terug te vinden zijn. Je vindt er onder andere jouw naam en adres, de naam en geboortedatum van jouw hond, het chipnummer en de vaccinaties in terug. Neem dit paspoort steeds mee wanneer je samen met jouw hond de grens overgaat.

De enige vaccinatie die verplicht is om te reizen binnen Europa is deze van hondsdolheid of rabiës. Tot enkele jaren geleden was dit vaccin ook verplicht voor reizen binnen België naar het zuiden van het land (Ardennen). Sinds 2016 is het vaccin enkel verplicht voor wanneer je buiten onze landsgrenzen treedt. Hou er dus rekening mee dat je ook voor een dagje Nederland in orde moet zijn met deze inenting. De geldigheidsduur van het hondsdolheidvaccin is drie jaar.
Opgelet:
- jouw hond moet minstens 12 weken oud zijn vooraleer hij dit vaccin kan krijgen
- het vaccin geldt pas 21 dagen na de prik, wees er dus op tijd bij.

Buiten Europa
Reis je buiten Europa samen met jouw huisdieren dan zijn de regels iets complexer en afhankelijk van land tot land. Vaak wordt er een gezondheidscertificaat gevraagd, al dan niet getekend door een overheidsdierenarts. Voor de juiste procedures neem je het beste contact op met de ambassade van het betreffende land. 
Ook de regels voor terugkomst zijn afhankelijk van het land waaruit je komt. 

Voor meer informatie betreffende reizen met jouw huisdier raadpleeg de website van de federale overheidsdienst voor volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu.

Ziekten en parasieten
Heeft jouw dier extra bescherming nodig in het buitenland?
JA!
Wanneer je naar Zuid-Europa (middellands zeegebied) gaat is het belangrijk om jouw dier te beschermen tegen zandvliegen. De zandvlieg (soort mug) kan namelijk drager zijn van de parasiet Leishmania en kan deze overdragen tijdens het prikken van jouw dier. De ziekte komt niet altijd tot uiting en de symptomen zijn ook verschillend van hond tot hond. 

De meest voorkomende klachten:
- haaruitval
- gewichtsverlies
- ontstekingen aan kop en poten
In een later stadium kan de hond last hebben van bloedneuzen, lusteloosheid, braken, diarree, bloedarmoede,... Kortom: beter voorkomen dan genezen dus!

Leishmania bij de hond

Niet alle anti-parasitaire producten op de markt beschermen jouw dier tegen deze zandvlieg. Neem daarom voor vertrek zeker contact op met jouw dierenarts en bespreek welk soort product u nog extra dient bij te geven zodat jouw hond optimaal beschermt is! Bij terugkomst raden wij aan om jouw dier ook nog een extra keertje te ontwormen.

Zo, jullie zijn helemaal klaar om op vakantie te vertrekken!

( Vergeet natuurlijk zeker niet alle spullen van jouw hond mee te nemen! )

Wij maakten alvast een handig lijstje:

Bon voyage!