Stressloos naar de dierenarts

Silke - 28/10/'21
Ook voor jou is het misschien een jaarlijkse struggle; hoe neem je jouw kat mee naar de dierenarts zonder jezelf en jouw kat onwijselijk veel stress te bezorgen? Het is een fenomeen waar we in de praktijk dagelijks mee in aanraking komen. Overstresste baasjes die thuis een hele strijd hebben moeten voeren om hun dier in het transportmandje te krijgen en een overstresst dier dat heel de wachtzaal bij elkaar jankt. Ieder dier is natuurlijk anders maar we kunnen je wel wat tips meegeven over hoe je deze ervaring in de toekomst aangenamer kan maken voor jou én jouw kat!
Alles begint met het uitkiezen van de ideale transportmand.
  • Kies een stevige transportmand gemaakt van degelijk materiaal zoals plastic of een sterke stof. Onze voorkeur gaat uit naar plastic omdat dit ook makkelijk te reinigen is (accidentjes zijn snel gebeurd). 
  • Ook de grootte van de transportmand is van groot belang. Jouw kat moet haar immers vrij en comfortabel kunnen bewegen. Stem het formaat van jouw mand dus af op het formaat van jouw kat.
  • Kies voor een mand die opent langs boven of waarvan je het hele deksel kan verwijderen. Het kan heel moeilijk zijn om jouw kat door het deurtje te wurmen als ze er echt niet in wil. Angstige katten gaan zich ook wegstoppen achteraan hun transportmand. Dat maakt het een hele klus om ze er weer uit te krijgen. Bij een mand die langs boven opent kan je makkelijk jouw kat haar gehele lichaam in één keer in en uit de mand nemen. 
Maak van de transportmand een veilige plaats.
We willen niet dat we de mand nog maar bovenhalen en zoooeeefff, daar gaat de kat. We bouwen stap voor een stap een positieve band op tussen de kat en haar transportmand via onderstaand stappenplan (bron foto: ISFM).

Stap 1: Misschien heeft jouw kat al een bepaald dekentje waar ze gek op is. Is dit niet het geval kies dan een dekentje uit en aai haar of geef haar snoepjes terwijl ze op het dekentje zit.  Zo zal jouw kat een positieve associatie maken met het dekentje.

Stap 2: Wanneer jouw kat zich comfortabel en zelfzeker voelt op het dekentje kan je deze in het open gedeelte van het transportmandje leggen. Gebruik enkel het onderste deel van de mand zodat jouw kat zich niet opgesloten en bedreigd voelt.

Stap 3: Waneer jouw kat zich comfortabel voelt bij het dekentje en de open mand gaan we rustig aan naar de volgende stap. Hierbij zetten we het deksel op de mand, nog zonder deurtje.

Stap 4: Waneer jouw kat comfortabel in en uit de mand gaat gaan we weer een stapje verder om haar meer zelfzeker en comfortabel te laten voelen in haar transportmand. Sluit gedurende korte tijd de mand af door het deurtje te sluiten. 

Stap 5: Voelt jouw kat zich comfortabel in een afgesloten mand? Bouw dan stap voor stap de duur op. 

Stap 6: De laatste stap is het verplaatsen van de transportmand. Ook hier gaan we rustig te werk en starten we met het opheffen van de mand, rondlopen in de woonkamer, tot de mand in de wagen zetten en te gaan autorijden.
Ik zie ik zie wat jij niet ziet.
Katten denken dat wanneer zij ons niet zien, wij hun ook niet kunnen zien. Ze zal zich dus een stuk veiliger voelen wanneer ze afgeschermd is van haar omgeving. Dit doe je door ook een dekentje over de transportmand te leggen. Jouw kat zit dan in een donkere ruimte en wordt afgeschermd van te veel lichtimpulsen en geluiden rond haar heen. 
Katten houden van hoogtes.
Katten kruipen niet voor niets in bomen of springen van dak tot dak. In de hoogte hebben ze een goed overzicht en voelen ze zich veilig voor gevaar. Plaats bij de dierenarts dus nooit jouw transportmandje op de grond (of vlakbij een hond) maar kies ervoor om jouw kat op een verhoog te plaatsen. Veel dierenartsenpraktijken zijn hier al op voorzien en hebben hiervoor verhoogde plankjes in de wachtkamer.  Maar dit kan natuulijk ook perfect op de bank of stoel naast je. 
Hulpmiddeltjes
Je kan bijkomend ook gebruik maken van enkele hulpmiddeltjes die jouw kat extra op haar gemak stellen. De meest natuurlijke manier is het gebruik van kattenkruid of valeriaan. Je kan van deze kruiden zelf een sprayvorm maken. Hiervoor zet je eigenlijk thee van het kruid. Het water stop je in een verstuiver en kan je dan op het dekentje van de transportmand sprayen. 
Er zijn ook sprays op de markt die werken op basis van kattenferomonen. Dit zijn geuren die voor de mens niet waarneembaar zijn maar die bewezen hebben een kalmerend effect te hebben op jouw kat. Deze spray kan je kopen bij jouw dierenarts.
Good luck!
Ga dus met al deze tips zelf thuis aan de slag. Wie doorzet zal zien dat het volgende tripje naar de dierenarts een pak aangenamer zal verlopen. Ook de dierenarts zal je dankbaar zijn. Het is immers veel makkelijker te werken met een rustig dier (en baasje) dan met een angstige, overstresste kat. Denk dus aan de gepaste transportmand, train op gewenning, gebruik dekentjes en zet jouw kat altijd in de hoogte. Veel succes!

Silke De Sager