Vaccinatie bij de hond
Vaccinatie bij de hond
17/07/2021
Elk jaar moet je naar de dierenarts voor de jaarlijkse controle van jouw dier en de gebruikelijke prikjes. Maar wat zijn deze prikjes nou juist en waarom moeten deze gegeven worden? In volgend artikel neem ik je mee in de wondere wereld van vaccinaties (en nee, deze keer eens niet die van corona).
Ik ga de uitleg zo simpel mogelijk houden maar het is en blijft natuurlijk een medisch onderwerp. Daarom maak ik doorheen het artikel gebruik van enkele infographics zodat alles overzichtelijk en duidelijk blijft. Klaar om weer wat bij te leren? Here we go!
We beginnen met de verschillende soorten vaccins. Zoals jullie weten werk ik bij een dierenartsenpraktijk te Mechelen. De uitleg die ik hier over vaccins geef is dan ook gebasseerd op de producten en het vaccinatieschema die wij gebruiken en toepassen in de praktijk. Het kan zijn dat wanneer je in het paspoort van jouw hond gaat kijken je hier stickertjes terugvindt met andere namen. Dat is perfect mogelijk en komt doordat er verschillende medische firma's bestaan die vaccins op de markt brengen. Mijn uitleg hier is gebasseerd op de vaccins Nobivac van de firma MSD.
Wat is vaccineren?
Bij vaccinatie worden er virus- of bacteriedeeltjes via een onderhuidse injectie ingespoten in het lichaam van jouw dier. Jouw dier zal hier niet ziek van worden (soms lichte bijwerkingen) maar het lichaam zal wel antistoffen tegen dit virus aanmaken. Hierdoor is het lichaam, wanneer het later in contact komt met de infectieuze ziekte, sneller voorbereidt om deze ziekte het hoofd te bieden.
Welke vaccins voor honden bestaan er?
Nu komt het moeilijkste deel. We zetten de meest gebruikte vaccins voor jullie op een rijtje. Dit is een iets zwaarder onderwerp maar wel belangrijk om te weten wat jouw hond nou precies krijgt toegediend tijdens zijn jaarlijkse prikjes.
-
PuppyDP
Dit vaccin wordt gegeven aan pupjes jonger dan 8 weken. Het biedt een eerste bescherming tegen hondenziekte (distemper) en het parvovirus. Jonge pups hebben nog antistoffen van de moeder in hun lichaam. Deze worden maternale antistoffen genoemd. Wanneer je een pup vaccineert zullen de maternale antistoffen het vaccin 'aanvallen' en tegenwerken. Dit is ook de reden waarom vaccins zoveel geboosterd moeten worden. Het is belangrijk dat de maternale antistoffen volledig uit het lichaam van de pup zijn en het vaccin zijn werk kan doen. Een puppyDP zal dus nog niet veel bescherming bieden.
-
DHP
Dit wordt onder dierenartsen ook wel de "cocktail" genoemd. Er zitten namelijk verschillende soorten virussen in dit vaccin verwerkt.
De D staat voor distemper of hondenziekte, ook wel ziekte van Carré genoemd. Deze ziekte gaat gepaard met een verlaagd immuunsysteem, longontstekingen, darmproblemen en zenuwstoornissen. In dit artikel zal er niet verder worden ingegaan op de verschillende ziektes. Wil je meer lezen over distemper lees dan dit artikel van de UGent.
De H staat voor hepatitis of besmettelijke leverziekte.
De letter P staat voor parvovirose. Deze ziekte komt vooral voor bij pups en geeft spijsverteringsproblemen. Deze ziekte is jammer genoeg zeer dodelijk en kan alleen symptomatisch en ondersteundend behandeld worden. Lees hier meer.
-
L4
Het volgende vaccin dat we bespreken is het vaccin tegen leptospirose of de ziekte van Weil. Wanneer we spreken over rattenziekte zal er bij de bij de meesten onder jullie wel een belletje rinkelen. Besmetting met deze bacterie komt het meeste voor door te zwemmen in buitenwater. Het nummer 4 staat hier voor het aantal stammen leptospirose die in het vaccin zijn opgenomen. Bij het nobivac L4 vaccin zijn dit: L. Icterohaemorrhagiae (overgebracht door ratten), L. Canicula (overgebracht van hond op hond), L. Australis (Bratislava) (overgebracht door muizen) en L. Grippotyphosa (overgebracht door egels, varkens en paarden). Lees hier meer.
-
BBPi
Dit vaccin wordt niet ingespoten maar toegediend via de neus. Het werkt namelijk tegen respiratoire aandoeningen. De afkorting BBPI staat voor Bordetella bronchiseptica (bacterie) en het para-influenzavirus. Dit vaccin wordt vaak door hondenhotels verplicht wanneer jouw hond er gaat verblijven. Lees hier me
- Eurican pneumo
Dit vaccin is eigenlijk dezelfde als de BBPI maar wordt via injectie toegediend. Een grappig weetje: dit vaccin heeft een felroze kleur.
- Rabiës
Rabiës of hondsdolheid zullen jullie ongetwijfeld ook wel kennen. Gelukkig is België vrij van deze ziekte m
Zo, we hebben alle vaccins gehad, een hele boterham hé! Nu maar eens lezen hoe jouw dierenarts deze vaccins toedient aan jouw hond!
Vaccinatieschema
In onze praktijk dienen we vaccinaties toe bij pups op de leeftijd van 9 weken, 12 weken en 16 weken. Daarna moeten de dieren nog een keertje terugkomen wanneer ze 1 jaar oud zijn en vervolgens volgen we het jaarlijkse vaccinatieschema. Niet elk vaccin dient elke keer herhaald te worden. We overlopen even het schema aan de hand van volgende infograpic:Zoals je ziet moeten sommige vaccins meerdere keren herhaald worden en andere dan weer niet. Dit is productafhankelijk en ook afhankelijk van welke richtlijnen jouw dierenarts volgt (deze worden soms herzien).
Je zal dus elk jaar naar de dierenarts moeten voor de jaarlijkse vaccinatie van jouw hond wil je dat jouw dier ten top beschermd is. De jaarlijske vaccinatie is ook gelijk het ideale moment voor de dierenarts om de algemene conditie van jouw hond na te kijken. Er wordt dan gecheckt of alles in orde is met het hart, de longen, gewrichten, tanden,...Wil je dat jouw maatje een zo gezond en zo lang mogelijk leven leidt, breng dan een jaarlijks bezoekje aan de dierenarts!
Silke De Sager
-
BBPi
-
L4
-
DHP